Reklama
 
Blog | Jiří Krejčí

Poučení z voleb

Obvykle se uvádí, že úloha školství je nesnadná, protože musí připravovat další generace na podmínky, které budou panovat ve světě za dvacet let. Ukazují nám poslední volby, že společenský vývoj bude směřovat k autoritativním systémům, a kompetence, které by měli děti do budoucna získat by měly spíše směřovat k poslušnosti k řádu a autoritám? 

Vychováváme děti v současném světě, ale ony budou kompetence, které nabydou, využívat nejdříve za dvacet let a to ve světě, který je vlastně stěží předvídatelný.

A tady bych viděl příležitost pro Českou republiku, současný vývoj nám dává možnost předjímat budoucí vývoj s vysokou mírou pravděpodobnosti. Dobrovolně volíme člověka, který se v čele svého hnutí ani nesnaží tvářit, že se chce o moc dělit. Opovrhuje parlamentními stranami a těší se, až bude mít většinu, aby mohl vládnout sám. Musíme se ho snažit chápat, jako podnikatel se s nikým dohadovat moc nemusel, svá rozhodnutí mohl dělat v klidu sám. Dokonce si dovedu představit, jak ho rozčiluje nutnost vést dialog a hledat kompromisní řešení. Pro člověka, který ve svých firmách vládne pevnou rukou, to musí být čistá muka. Každopádně jsem přemýšlel, jestli svého syna nepřipravuji na špatnou dobu, snažím-li se v něm budit samostatné uvažování. Podporovat jako kreativitu a kritičnost. Říkám si, že bych měl svůj osobní výchovný systém možná přehodnotit a začít ho připravovat na dobu, kdy kritičnost ve státě vlády jednoho člověka nebude vítaná, kdy hledání pravdy bude perzekuováno a alternativní názor bude na obtíž. Pro mě to bude nepříjemné, asi už se nezměním a zůstanu stejný, ale říkám si, že bych mohl změnou své výchovy udělat příjemnější život aspoň svému dítěti. Třeba se po přečtení mého blogu rozhodne zareagovat i minstr školství a připraví opravdovou reformu, která připraví poslušnější děti.

Reklama